Wist-je-dat? De voordelen van rauwe melkVele (hoeve)zuivelproducten in onze winkel zijn gemaakt van rauwe melk. Denk maar aan de kazen van het Hinkelspel en de Vierhoekhoeve of de zuivel en desserts van Hoeve Paillart uit Ronse. 
Volgens sommige voedingssites is rauwe melk minder gezond en zouden er ziekteverwekkers in huizen. 
Wij confronteerden Vincent Brouillard van Hoeve Paillart met deze uitspraken. 
Vincent zweert bij rauwe melk: “Dankzij haar natuurlijke bacteriële flora biedt rauwe melk tal van voedingsvoordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk”, vertelt hij ons. “Ze werkt als een natuurlijk anti-oxidant en als een natuurlijk antibioticum. Ze voorkomt ook allergieën en astma en versterkt het immuunsysteem.” 
De mening van onze boer werd recentelijk nog bevestigd door een recent onderzoek van de universiteit van Utrecht dat aantoont dat het pasteuriseren van melk tot meer allergieopwekking bij kinderen zorgt. 
Maar voor boer Vincent verkiezen we onze rauwe melk vooral ook omwille van de smaak! Zowel in onze boter, karnemelk en kazen worden de smaken bepaald door de flora van de melk. Het volstaat om te proeven en zo het verschil tussen een kaas op basis van gepasteuriseerde melk en een rauwe-melk-kaas te smaken.

Uiteraard is rauwe melk in sommige gevallen ook af te raden, zoals bv. bij zwangerschappen. Vraag er zeker meer over in onze winkel.

Lees meer over Vincent van de Hoeve Paillart:  https://www.boerkoos.be/producer/1508


(Foto : Sijs Ovaere)Johan Van Lier - 01-09-2022