Ruimte voor "vergeten groenten" bij Boerkoos



SUIKERBROOD of GROENLOF
Een (bijna) vergeten groente waarmee de herfst ingezet wordt

Suikerbrood of groenlof kan je zowel rauw als gekookt eten. De smaak ligt ergens tussen witloof en andijvie. Er zit wat bitterheid en zoetigheid tegelijk in. Die complexere smaak is wel vaker een kenmerk van een vergeten groente.

Je kan het stoven en in een puree verwerken of je kan het heel fijn snijden en in een salade gebruiken. Vroeger werd suikerbrood in de moestuin van de boer vaak geteeld om ook doorheen het najaar een frisse bladgroente te hebben. Suikerbrood kan namelijk lichte vorst verdragen en wint dan nog aan smaak.

Een receptje:

Suikerbroodstamppot met spekblokjes

INGREDIËNTEN

  • 1 krop groenlof, in smalle repen
  • 600 g. aardappelen
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • een scheutje azijn
  • een scheutje melk
  • 100 g. gerookte spekblokjes
  • een klontje boter
  • peper en zout
  • 60 g. jonge kaas, in kleine blokjes

BEREIDING

  1. Kook de aardappelen in water met zout gaar en giet ze af.
  2. Bak ondertussen de spekblokjes in boter.
  3. Stamp de aardappelen met melk, azijn (naar believen), uisnippers en kaasblokjes tot een smeuïge stamppot.
  4. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Meng de groenlof er met een grote lepel goed door en laat het geheel nog even door en door warm worden.

Meer receptjes als je wat rondsurft!

 

ZURING of ZURKEL

Zurkel wordt ook wel veldzuring genoemd en is eigenlijk een beetje een vergeten groente. Nochtans is zurkel erg smaakvol én veelzijdig in de keuken. Je kunt er net zoals spinazie puree of stoemp mee maken (zurkelpatat of in Gent en omstreken “zurkelplets”),  maar zurkel is ook lekker in soepen of sauzen. Het allerbekendste recept is misschien wel paling in ’t groen, daarin komt de lichtzure zuring perfect tot zijn recht!

Enkele receptjes:

Klassieke zurkelplets

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 hele grote handen zurkel (hoe meer zurkel hoe meer smaak)
  • Ongeveer 1 kg. Aardappelen (bloemig)

Bereiding:

  1. Was de zurkel of zuring grondig
  2. Verwijder de nerven
  3. Doe wat boter in een ruime pot of pan en bereid de zurkel of zuring net zoals spinazie
  4. Kook de aardappelen gaar, giet ze af en schud ze op tot ze mooi bloemig zijn
  5. Meng een paar klontjes boter onder de aardappelen en doe er de gestoofde zurkel bij
  6. Roer het geheel goed om en dien op

Opmerking :

  • Zurkel is een bladgroente die zuur is van smaak maar tegelijkertijd ook zeer fris.
  • In de restaurants wordt hij meestal gebruikt als smaakversterker bij slaatjes maar ook bij bv. paling in ’t groen
  • Voor de rest is zurkel eerder een vergeten groente
  • Hij leent zich bij uitstek bij worst, spek of koteletten
  • Je kan bij de bereiding ook kleine stukjes gerookt spek heel krokant bakken en dan eveneens in de puree mengen
  • Indien je puree te hard is doe er nooit water bij omdat water de smaak van de zurkel wegneemt. Het is dan eerder aan te raden en eer scheutje melk bij te doen

Zurkelsoep
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/zurkelsoep-met-kruidenroom-en-gekookte-ham

 



Johan Van Lier - 25-09-2021