Opnieuw weidekippen uit Zwalm in oktober-Bestellen voor zondag 3 oktober, 12.30 u. via info@boerkoos.be of 055 38 68 28 met vermelding van naam, contactgegevens en of u een lichte (tussen    1,3-1,5 kg), dan wel een zware kip (>1,5 kg) verkiest. In de mate van het mogelijke zal de boer hiermee rekening houden.
-Afhaling kan bij Boerkoos op vrijdag 8 oktober vanaf 16 u. of op zaterdag 9 oktober van 8 tot 18.30 u. 

Ook genoeg van de beelden uit “plofkip”-megastallen? Dan biedt Boerkoos je de ideale oplossing: de  boeren-weidekip. Eindelijk weer een kip om duimen en vingers van af te likken. Een kip die geurt en smaakt zoals kip uit de “goede oude tijd”. 

Bij boerderij De Lekkerbek in Zwalm hebben ze een even originele als geniale werkwijze: een mobiele kippenstal met een 300-tal kippen. Deze stal biedt ruim plaats en beschermt hen tegen vossen en marters. Overdag mogen ze naar hartenlust gaan grazen en scharrelen. Doordat de stal regelmatig verplaatst wordt, krijgen de kippen steeds nieuw gras waardoor er geen overbemesting ontstaat en geen afbraak is van veld en natuur. De kippen kunnen zich natuurlijk gedragen waardoor ze gezond en vitaal zijn, hun verenkleed behouden en geen kannibalisme vertonen. Het vlees wordt nog smaakvoller doordat de dieren veel bewegen, beter ontwikkelde spieren hebben en gras, kruiden, wormen en insecten eten. Naast de weidegang voorzien Wim en Katrien een kwaliteitsvolle kippenmengeling aangevuld met maisvlokken, lupinen, luzerne en melkproducten.

Boerderij De Lekkerbek kiest resoluut voor specifieke, traag groeiende rassen die geselecteerd zijn op rusticiteit, minder ziektegevoelig zijn, en bovenal mals en sappig vlees hebben (bruine sasso’s en diverse kleuren Franse naakthalzen). Na 5 weken opfok in een kuikenverblijf, vertoeven zij 5 à 6 weken in de mobiele stal. Zij zijn dus pas slachtrijp op 10 à 11 weken, wat het dubbele is van een standaard braadkip. 

Wim en Katrien volgen de huisvestings-en leeftijdsnormen van de biologische landbouw. Wanneer de dieren naar het slachthuis vertrekken, wordt veel belang gehecht aan dierenwelzijn. Om de stress te beperken vangen zij de kippen ’s avonds. Ze steken ze in bakken en vervoeren ze tegen dageraad naar een klein slachthuis waar ze nog ambachtelijk worden geslacht.

U kan nog meer over de weidekippen lezen op https://www.boerderijdelekkerbek.be/kippen

U kan nu uw weidekipjes gaan bekijken aan de Wafelstraat in Zwalm ???? De weidekippen worden vooralsnog in zijn geheel aangeboden. In de winkel zal een beperkt gamma vers en diepvries zijn. Dus als u van dit onwaarschijnlijk lekkere kippenvlees wil genieten, vragen wij u vooraf te bestellen. 

-Bestellen voor zondag 3 oktober, 12.30 u. via info@boerkoos.be of 055 38 68 28 met vermelding van naam, contactgegevens en of u een lichte (tussen    1,3-1,5 kg), dan wel een zware kip (>1,5 kg) verkiest. In de mate van het mogelijke zal de boer hiermee rekening houden.
-Afhaling kan bij Boerkoos op vrijdag 8 oktober vanaf 16 u. of op zaterdag 9 oktober van 8 tot 18.30 u. 

Afrekening gebeurt op basis van het effectieve gewicht van de kip (12,20 euro/kg). 

De weidekip zal maandelijks aangeboden worden via voorafbestelling en naar de feestdagen toe ook feestelijker pluimvee. 

 Johan Van Lier - 16-08-2021