Over de seizoenen en groenten uit het ZuidenMet de winter voor de deur zitten we middenin het groenteseizoen van knollen, wortels, pompoenen en late koolgroenten. Wij kunnen u deze natuurlijk volop aanbieden via onze lokale boeren.
Voor tomaten, paprika’s, aubergines, courgetten, broccoli, komkommers,… zit het seizoen er op. Maar wij Vlamingen eten ook graag tomaten en komkommers in de winter…. Dus, wat nu gedaan? 

Lokaal of niet?
Als wij deze ‘Zuiderse’ groenten nog regionaal bestellen, komen ze gegarandeerd uit verlichte en verwarmde serres van meer grootschalige bedrijven. Die kwaliteit is niet alleen beduidend minder, of deze groenten ook nog duurzaam zijn, is nog maar de vraag. Het veelvuldig gebruik van potgrond, kunstmatig licht en warmte zorgen voor meer uitstoot dan transport met de vrachtwagen uit Spanje of Italië. Daarover is er wetenschappelijke eensgezindheid (Bron: Eos). 

Zuiders en toch korte keten? Het kan!
Groenten uit het Zuiden dan maar? Ja, maar niet zonder u de korte keten, duurzaamheid en eerlijke handel te kunnen garanderen. Boerkoos is de enige en eerste supermarkt in uw regio die ook zijn Zuiderse boeren met naam en toenaam kent en rechtstreeks bij hen aankoopt, op dezelfde manier als met onze lokale boeren. Wij werken niet via de industriële groententeelt uit bv. Andalusië die gekend staat om zijn beperkte duurzaamheid en moderne slavernij. 

Hoe doen wij dat dan?
Enkele jaren geleden leerde Boerkoos de mensen van The Foodhub uit Leuven kennen. The Foodhub is een Belgisch/Italiaanse coöperatie van boeren en consumenten die boeren en boerencoöperaties uit het Zuiden verbindt en faire kansen biedt. Alle bedrijfjes zijn kleinschalig of coöperatief, werken biologisch en zijn gescreend op duurzaamheid en sociale werkomstandigheden. 
De winkels uit het netwerk, waaronder Boerkoos, bestellen groenten en fruit op afroep. Dat wil zeggen, wat besteld wordt, wordt geoogst. Er komt geen stock of veiling aan te pas, enkel het transport.
En zo kan u deze week bij Boerkoos genieten van avocado’s van José Carlos Marquez (Esp.), citroenen van Giovanni Argiroffi van de boerencoöperatie Valdibella, Sicilië, paprika’s van Giorgio Battaglia (ook Valdibella), vleestomaten van Miguel Molina van de boerencoöperatie Horticola Sierra, Spanje of courgettes van Juan Carlos Olmo van de boerencoöperatie Guadalhorce, Spanje.

Zo kan Boerkoos u, zelfs de buitenlandse verse producten fairtrade en korte keten aanbieden. Ook bv. de intussen zeer gegeerde Tallegio-kaas van de kaasboerderij van de familie Arrigoni uit Lombardije en de passata’s en pesto’s van Valdibella komen via dit procédé naar de Boerkoos-winkel. 

 

Giorgio Battaglia (Valdibella Coöp)
Giovanni Argiroffi (Valdibella)

Wenst u meer info over onze “buitenlandse connectie"? Contacteer ons via info@boerkoos.be of 055 38 68 28

 Johan Van Lier - 04-11-2021