Champignons DesmetUit Waregem
Afstand tot de Boerkooswinkel: 23,5 km

Het verhaal achter de blauwe bakjes

Wat en wie schuilen er achter die blauwe champignonbakjes die je ook bij Boerkoos vindt?
Want, alhoewel in de groente-afdeling, is niets over deze schimmelgroente te vergelijken met zijn collega-groenten. Er is zelfs een eigen champignontaal onder telers. Het “Champignonees” komt met woorden als “de 1ste, 2de of 3de vlucht”, het “mycelium” of “concurrent-schimmels”.

De dichtstbijzijnde champignonkwekerij vanuit Nukerke is er niet zomaar één. Champignon Desmet uit Waregem werd door grootvader Desmet opgericht in 1972. Kleindochter Nathalie runt sinds de jaren 90 met haar man Fabian Koudijzer de zaak.
Het bedrijf is met de jaren gegroeid tot een middelgrote kwekerij en telt vandaag 22 vaste personeelsleden en 4 seizoensarbeiders. Die zorgen voor een productie van 14 ton champi’s per week.
En toch blijven Nathalie en Fabian vasthouden aan de principes van een eerlijk familiebedrijf.  

Kwaliteit en korte keten

Zo is, ondanks de door de jaren heen flink geëvolueerde teelttechnologie het DNA van Desmet Champignons onveranderd gebleven.

Kwaliteit primeert op kwantiteit. Elke champignon die hier wordt gekweekt, is een champignon om fier op te zijn. Volgens Fabian merk je kwaliteit vooral in de beet. Een champignon die zachtjes tussen je tanden kraakt, is een champignon die alle tijd en zorgen heeft gekregen om uit te groeien tot een prachtexemplaar.
Dat groeiproces is trouwens een even eenvoudig als wonderlijk gebeuren. In donkere, goed afgesloten kamers staan grote bakken met daarin compost.  Door er een vochtig klimaat na te bootsen,  groeit een pluizig web van witte draadjes op die dekaarde. Als daaruit knoppen ontstaan, wordt de temperatuur naar beneden gehaald. En dan begint voor de kleine champignon het echte, grote werk.

Het tweede principe waaraan al die jaren vastgehouden werd is het rechtstreeks contact met de klant. Zo staan Nathalie en Fabian nog altijd graag op de markt om de klanten met raad en daad bij te staan en worden ook kleinhandelaars zoals Boerkoos rechtstreeks op afroep beleverd.

Naast de meest bekende Parijse champignon, kweekt Desmet Champignons ook kastanjechampignons, portobello’s, oesterzwammen en hebben ze uitgekiende samenwerkingen voor de aanlevering van bv. De zeer lekkere bospaddenstoelenmix die u ook in onze winkel aantreft met deze feestdagen.

 Contactgegevens
boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Champignons Desmet in de webshop te bekijken


Champignons Desmet

Champignons Desmet

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten