EcosnoozeHet prachtige 12 ha groot bebost natuurdomein, van Jos Buysse en Mieke Poppe ligt op de helling van de Berendries te Michelbeke.
Het slingerende water van de natuurlijke waterbron doorheen deze oase is de voeding van de bomen, hun fruitboomgaard, de honderden bloeiende planten, de prachtige bloemendiversiteit, en hun organische waterkers en honing van bio-bijtjes.

Dat deze natuurlijke en pure leefwereld ook aan de basis lag van het organische kweken van shiitakes en oesterzwammen onder hun merknaam Ecosnooze was een logisch gevolg.
Vooral ook omdat het kweken van oesterzwammen en shiitakes hun met de paplepel werd ingegeven via wijlen peter Prof.Dr.Ir.Em Jozef Poppe.
De huidige teeltmethodes van oesterzwammen op stro en shiitakes op eikenhouten stammen werden door hem in de jaren 70 via de RUG in België geïntroduceerd.
Later legde hij zich toe op verder onderzoek over onder andere de tumorremmende en cholesterolverlagende eigenschappen van deze zwammen, dewelke ook reeds lang gekend en toegepast worden in Japan.

In dit filmpje vertelt Jos levendig over de Shiitake-teelt. Je wordt er instant vrolijk van!


 "De heilzame en voedzame werking van deze zwammen:
De inheemse blauwe oesterzwammen zijn naast hun tummorremmende en cholesterolverlagende eigenschappen bij Ecosnooze ook rijk aan vitamine D en daardoor een vleesvervanger kunnen genoemd worden omdat de teelt bij Ecosnooze gebeurt in hun natuurlijke biotoop waarbij zonlicht UV ervoor zorgt dat ze een hoog gehalte aan vitamine D hebben.
Een van de meest waardevolle bestanddelen in oesterzwammen zijn de polysacchariden en de bétaglucanen, die heilzaam zijn voor de witte bloedcellen en dus immuumversterkend zijn, dus zeker ook aan te raden in de winter.
Bovendien zijn oesterzwammen voedzaam: rijk aan eiwitten en mineralen en interessante aminozuren, weinig vetten en veel vezels en horen dus thuis in een gezonde voeding.
 
De shiitake is eveneens ontzettend voedzaam, en heeft ook medicinale werkingen: kankerwerend door de tumorremmende eigenschappen van de stof lentinan, heel rijk aan vitamine B12, D2 en kalium.
Al decennia lang wordt shiitake in de Japanse ziekenhuizen ingezet bij behandeling van kanker.
D2 komt enkel in zwammen en zonlicht voor en zorgt voor een goede weerstand en immuniteit
B12 past heel goed in een vegetarisch menu.
Shiitake bevat 2/3 van alle eiwitten en voedingstoffen van vlees, dus voor een dagelijkse hoeveelheid van 100g vlees volstaat het om 150g shiitake te eten."

 

 

Locatie: Bottelare en Brakel

Afstand tot aan de Boerkooswinkel: 24 en 15,8 km

 

 Contactgegevens
boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Ecosnooze in de webshop te bekijken


Ecosnooze

Ecosnooze

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten