Bakkerij Pascal NevensMattentaarten uit Geraardsbergen (uiteraard!)

De bakkerij van Pascal Nevens opende voor het eerst zijn deuren op 1 oktober 1986. Deze brood- en banketbakkerij werd opgericht door Pascal en Wendy Colpaert. 

De familie Nevens is een van de meest gepassioneerde bewakers van het artisanale erfgoed van de taartjes. Sinds zijn 14de leert vader Pascal de Belgen mattentaarten maken en eten. Als lid van de ‘Broederschap van de mattentaarten’ garandeert hij u een perfect mattentaartje volgens eeuwenoude kwaliteit en traditie. Ondertussen staan beide dochters en de schoonzoon garant voor de opvolging. Het is voor Boerkoos een eer je dit product dagelijks te kunnen aanbieden.

Ontdek hun verhaal in deze filmpjes.

 

Locatie: Geraardsbergen

Afstand tot de Boerkooswinkel: 24,1 km

 

De mattentaart?

De Geraardsbergse mattentaart is het meest gekende streekproduct van ons land. En met het taartje zouden we ons kunnen ontdoen van onze alom gekende Belgische bescheidenheid. De Oostenrijkse stad Linz is er in geslaagd haar Linzertorte (rode bessentaart) als oudste taart ter wereld op de kaart te zetten, aan de hand van een recept uit 1653.

Maar van de mattentaart was al sprake in de 13de eeuw. Tot en met de 19de eeuw hadden alleen kloostergemeenschappen en kastelen ijskelders om melk een tijd te kunnen bewaren. De doorsnee boer had deze mogelijkheid niet. Daarom liet hij de volle rauwe melk schiften in ‘matten' en wei, het procédé van het kaasmaken. Het Geraardsbergse O.L.Vrouwhospitaal kocht in de 16de-eeuw regelmatig mattentaarten aan en al in 1665 stelden de bakkers een kwaliteitsreglement op.

Voila, ziehier het oudste gebakje ter wereld!

Geraardsbergse mattentaarten werden ook het eerste ‘Beschermd Europees product met geografische aanduiding’ uit ons land. Enkel taartjes gebakken in Geraardsbergen en Lierde én volgens een authentieke methode kunnen zich échte Geraardsbergse mattentaarten noemen. Zo mag bijvoorbeeld enkel melk van lokale boeren gebruikt worden. Daarmee staan de taartjes op gelijke hoogte met Zwarte Woudham of Gouda-kaas.Contactgegevens
boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Bakkerij Pascal Nevens in de webshop te bekijken


Bakkerij Pascal Nevens

Bakkerij Pascal Nevens

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten