Natuurpunt Vlaamse ArdennenSinds 2018 kan je bij de afdelingen van Natuurpunt Vlaamse Ardennen Plus en Burreken terecht voor hyperlokaal en heerlijk appelsap ten voordele van meer natuur in de Vlaamse Ardennen.

De appels worden geplukt in ecologisch beheerde hoogstamboomgaarden van particuliere eigenaars die vrijwillig een deel van hun oogst aan Natuurpunt schenken. Het gaat vaak om oudere boomgaarden die minder productief zijn en daardoor dreigen te verdwijnen.

Via de samenwerking wil Natuurpunt de boomgaarden een tweede leven geven en hen in stand houden.

“Hoogstamboomgaarden vormden een belangrijk element in het landschap van onze Vlaamse Ardennen. Ze waren het ideale biotoop voor soorten als steenuil, eikelmuis en de atalantavlinder” zegt Dirk Criel, conservator van het natuurgebied het Burreken en medebedenker van het concept.
“Door de oprukkende bebouwing, de ruilverkavelingen en schaalvergroting verdwenen vele van deze waardevolle natuurelementen uit het landschap. Hoogstamboomgaarden werden niet meer onderhouden en gerooid omdat ze niet competitief waren met het fruit van laagstamboomgaarden. Zo verdwenen tientallen waardevolle locaties. Natuurpunt wil het tij keren door de bestaande hoogstamboomgaarden te onderhouden en het fruit te gebruiken. Tegelijk gaat de opbrengst van het sap gaat naar de bescherming van natuur in de Vlaamse Ardennen."

 

Locatie: Vlaamse Ardennen

Gemiddelde afstand van de boomgaarden tot de winkel: 10 kmContactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Natuurpunt Vlaamse Ardennen in de webshop te bekijken


Natuurpunt Vlaamse Ardennen

Natuurpunt Vlaamse Ardennen

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten