Stokerij Van DammeSinds 1862 wordt er jenever gemaakt in de vierkantshoeve van de Stokerij Van Damme.  Het is een ‘warme’ stokerij, de oudste en nog enige landbouw-jeneverstokerij in de Benelux die het graan voor haar geestrijke drank nog zelf teelt. Een circulaire onderneming avant-la-lettre.
Al voor de Eerste Wereldoorlog verdwenen de meeste landbouwstokerijen in de Lage Landen door de concurrentie van goedkope industriële alcohol en de accijnsverhogingen. Met de komst van kunstmest verloren ze hun laatste bron van inkomsten; stalmest, en ging overal het licht uit. Maar niet in Balegem.

Deze jenever is de authentieke smaak van échte jenever. De Balegemse wordt nog steeds gestookt op de manier zoals 159 jaar geleden, vandaag door de familie Lampaert. De originele stookinstallatie is zelfs door de overheid beschermd. 

Het graan voor de jenever wordt nog altijd op de boerderij geteeld. De stoommachine draait nog op volle toeren. Net als in haar beginjaren nog steeds op kolen en niet op elektriciteit.
Elk dreupelke is een mirakeltje.

 

-In Memoriam: Ludo Lampaert (61) onverwacht en veel te vroeg overleden in september 2020-

 

Locatie: Balegem

Afstand tot de winkel: 24,2 kmContactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Stokerij Van Damme in de webshop te bekijken


Stokerij Van Damme

Stokerij Van Damme

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten