Le BatardSint-Lievens-Houtem
Afstand tot de winkel: 26 km

Lokaal brood, bestaat dat nog?

Voor “ons dagelijks brood” hebben we met Boerkoos een zeer leerrijke en lange zoektocht ondernomen.

Want hoe ‘lokaal’ is ons brood nog met al die industriële bakmixen op basis van gemanipuleerde granen uit Rusland of Oekraïne? En hoe gezond is ons brood nog als zo vele mensen vandaag kampen met moeilijke verteerbaarheid, glutenintolerantie of een verstoorde bloedsuikerspiegel? Door granen met een reukje aan? Door overmatig gebruik van te snelle rijsmiddelen? Door toegevoegde vetten of suikers? Wie zal het zeggen? Twijfel jij ook soms?

Na enkele interviews met bakkers uit de regio besloten we dat ons Boerkoos-brood écht lokaal moet zijn, met pure ingrediënten, een minimum aan gist en met traag gerezen deeg. Niet evident overigens, want meer dan 90% van de in ons land geteelde tarwe is niet geschikt voor brood, maar dient als veevoeder. 

Echt ambachtelijk brood, bestaat dat nog?
Bij David Strijmeersch van bakkerij Le Bâtard  in Sint-Lievens-Houtem vonden we dat allemaal terug. David genoot zijn bakkersopleiding in Zwitserland bij de gerenommeerde Richermont Fachschule en studeerde daar af met een visie: een kleiner assortiment maar enkel met de beste lokale en biologische melen (onder meer van de molens van Oudenaarde), gegarandeerd ambachtelijk, zonder verbeteraars of industriële broodmix, eigen samengestelde desems (een papje van meel en water dat na enkele dagen spontaan fermenteert) of een minimale hoeveelheid gist (10 % van wat doorgaans gebruikt wordt) en traag gerezen.
Want tijd geeft smaak. Dat alles zorgt voor een smakelijker, beter verteerbaar en langer houdbaar brood. 

Boerkoos biedt op woensdag, donderdag, vrijdag en in het weekend een 5-tal broodsoorten van David aan. Op zondag bieden we ook pistolets, sandwichen, stokbrood en koffiekoeken aan. Op andere dagen kan je altijd koffiekoeken , rozijnenbrood, suikerbrood, pistolet bestellen....

"Dit vind je nergens meer"
Elk product van deze bakker is een meesterwerkje! En dat wordt gesmaakt. Meer en meer Boerkoos-klanten kunnen ervan getuigen en staan zondagochtend getrouw te wachten op de wekelijkse lekkernijen. Want de koffiekoeken van Le Batard, daar is Boerkoos zeer trots op.
Want ook de koffiekoeken zijn 100% ambachtelijk en eigengereid. David stelt zelf zijn bladerlaagjes samen en er wordt enkel gewerkt met pure hoevezuivel. De koeken hebben een volle smaak, zijn dagenlang knapperig, geglazuurd, gecarameliseerd, maar niet té vettig of té zoet.
Boerkoos citeert graag een van zijn klanten, tevens een docente op rust van de hotelschool: "Zo'n koeken, dat vindt ge tegenwoordig nergens meer. Die crèmekoeken zijn de beste die ik vanzeleven al gegeten heb." Zo hoort u het eens van een ander.
 

 

 Contactgegevens
boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Le Batard in de webshop te bekijken


Le Batard

Le Batard

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten