Wijngoed ‘t VarentUitstekend wijnterroir
In het voorjaar van 2011 plantten Jo en Karlien Dewulf, beiden bio-ingenieur, op de zuidelijk georiënteerde flanken van de Varentberg en de Schampenberg, op het kruispunt tusen Oudenaarde, Maarkedal en Horebeke 1000 wijnstokken. De Varent ligt op een heuvelrug die zich uitstrekt van Oudenaarde tot Brakel en als het ware zijn armen om oostelijk Maarkedal legt. Wie erover wil kan ook nog kiezen voor de Edelareberg, Steneberg, Eikenberg of de Boigneberg. Om maar te zeggen: het gaat er naar boven. 
Zulke helling met de stijle kant naar het Zuiden, de bodem en het klimaat laten toe om een unieke wijn te maken in deze prachtige omgeving. Wijngoed ’t Varent is daarmee een van de meest Noordelijk gelegen wijngebieden in Europa. Het grootste deel van het domein ligt in de kleinste fusiegemeente van Vlaanderen: Horebeke.

Rieslingtype
Bij de aanleg in 2011 werden zorgvuldig de variëteiten en onderstam gekozen in functie van de omgevingsfactoren en de beoogde wijn. Voor witte wijn en schuimwijn werd gekozen voor Johanniter: een druivenras van het Rieslingtype. Voor de rode wijn werd gekozen voor Regent, een blauwe druif waar een krachtige volle wijn van kan gemaakt worden. Beide rassen hebben een redelijk goede resistentie tegen schimmelziektes en laten toe om op een milieuvriendelijke manier aan wijnbouw te doen.
De fermentatie en de opslag gebeurt in inox tanks tot de wijn klaar is voor botteling. De vinificatie en botteling van de wijnen gebeurt in een aparte ruimte bij de woning, op een tweetal kilometer van de wijngaard. De productie is du 100% lokaal.

Geduld en waardering
Om vanaf nul aan wijnbouw te beginnen heb je doorzetting, kennis en geduld nodig. En wat Jo en Karlien voor elkaar gekregen hebben, mag gezien worden (of gedronken worden). 
Wijnjournalist Alain Bloeykens gaf zelfs volgend commentaar over de witte wijn van Wijngoed 't Varent: 
"Eén van de betere Belgische wijnen. Relatief intens gekleurd, strogeel met een mooie schittering. Trage tranen. Mooie rijpe neus, die balanceert tussen citrus en perzik. Kleine vegetale toets. Na walsen bloemetjes tot zelfs wat honing. Sappige en frisse aanzet, mooie aciditeit, zelfs wat mineraal. Mooie rondrit, fuitmolligheid onderliggend. Klein bittertje op het einde. Relatief lange afdronk. Mooie evenwichtige wijn, gaat inderdaad wat naar Riesling."

Schuimende feestopener
Bij Boerkoos vindt u naargelang de beschikbaarheid van deze nog steeds kleinschalige productie witte, rode en mousserende wijn. Eén van de zovele verborgen pareltjes van de Vlaamse Ardennen en een van de vele bewijsstukken dat op gebied van lokale, artisanale producten in de Vlaamse Ardennen echt alles mogelijk is.
Met deze Eindejaarperiode willen we graag eens de sprankelende, frisse en mooi afgeronde schuimwijn van Jo en Karlien in de verf zetten.

Afstand tot aan de Boerkooswinkel: 9,3 kmContactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Wijngoed ‘t Varent in de webshop te bekijken


Wijngoed ‘t Varent

Wijngoed ‘t Varent

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten