Slagerij Vande WalleUit Kluisbergen kennen we al twee redelijk unieke hoogtes: de Oude Kwaremont en de Paterberg. Maar daar mag gerust nog een klepper bij die in ons land zijn gelijke niet kent: Slagerij VandeWalle uit Kluisbergen.

De familie Vande Walle runt sinds 1777 het nog enige slachthuis én slagerij in Vlaanderen. Dat slachthuis is bovendien geen industrieel bastion, maar gewoon een poort onder de kerktoren waar de dieren nog één voor één binnentrippelen. De slagerij is er sinds 1856 en daarmee is de familie Vande Walle de oudste slagersfamilie van ons land.

De flamboyante Ruben Vande Walle, de 7de generatie, kweekt bovendien op ecologische manier zijn eigen lamsvlees (met plantaardige voeding en vrije buitenloop op de flanken van de Kwaremont) en slacht enkel runderen van veehouders uit de streek voor eigen verwerking, zoals van de Meerschhoeve uit Berchem. Er is niemand anders in België die dit doet. Geen enkel dier heeft daardoor te lijden onder een te lang en stressvol transport. Dat levert gezonder, malser en sappiger vlees op. En alles zelf bereid, van moussaka met lamsgehakt tot sneetje kippenwit of hespenworst. Vande Walle heeft een voor een slager trouwens ongewone, maar doodeerlijke slogan: “Eet minder, maar beter vlees.”

Daarnaast werkt Ruben mee aan boeken die over de slachterij/slagerij geschreven worden, schrijft hij columns over de vleesconsumptie en vleesindustrie en ontvangt hij met regelmaat TV-ploegen over de vloer. De ploeg van 'Iedereen Beroemd' is daar één van, en het filmpje kan je hier bekijken.

Het Flandrien Varken.

Sinds kort kweekt Ruben samen met Hans Ronsse uit Nukerke ook zijn eigen varkensvlees. Deze gezonde buitenvarkens (Brasvar-ras met Duroc-genen) hebben klimkilometers in de billen. Vrolijk wroeten ze op de hellingen van de Vlaamse Ardennen. De natuurlijke voeding, het sportieve buitenleven zonder stress, de ambachtelijke, respectvolle manier van slachten; dit alles zorgt voor de smaak van vroeger: rijk, vol en sappig. De weilanden waar de varkens rondhossen, liggen vlakbij onze winkel (2,8 km om precies te zijn) en maar op 10 minuten rijden van Slachterij Vande Walle, die het vlees verwerkt.
Elk Flandrien varken deelt 3000 m² weiland met 5 andere varkentjes.
Hier kunnen ze naar hartenlust wroeten en op zoek gaan naar insecten, wormen, onkruidwortelen en grassen. Dit vullen kwekers Hans Ronsse en zoon Wannes aan met een evenwichtige mix van gerst, mais, tarwe, triticale, bonen, erwten, koolzaad, luzerne... Een ambachtelijke maalderij bereidt deze mix, zonder addictieven of antibiotica toe te voegen. Zo krijgen ze een héél natuurlijke en evenwichtige voeding.

 

Locatie: Kluisbergen

Afstand van de slagerij tot de winkel: 7,3 kmContactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Slagerij Vande Walle in de webshop te bekijken


Slagerij Vande Walle

Slagerij Vande Walle

< Terug naar het overzicht van onze producenten