Garden of JoyIn Everbeek (Brakel), één van die vele schilderachtige dorpjes in de Vlaamse Ardennen moet iets in de grond zitten… De fantastische kaas van De Kaashoeve, het Vlaamse Ardennen-appelsap, de heerlijke litomcello, … Sinds 2017 heeft Everbeek zelfs zijn eigen permacultuur-oase.

Van uitgeputte grond naar groene oase

Garden of Joy vzw
startte dat jaar onder impuls van biologe Ann Nagels en ingenieur/boer Aurel Porumb. Met een handvol vrijwilligers creëerden zij op een stuk land van 1,4 hectaren de eerste permacultuur-hoeve in het zuidelijke deel van onze regio. Met de ondersteuning van vrienden en familie slaagden ze er in middelen te verzamelen om met de meest noodzakelijke dingen te kunnen starten: bomen, struiken, hagen en heggen, fruitbomen en bessenstruiken werden aangeplant, er werd een tunnelserre opgezet, de bodem verrijkt, irrigatie voorzien en gestart met het verbouwen van groenten en kruiden.

Al vanop jonge leeftijd had Ann een passie voor natuur en voor het beter begrijpen van de manier waarop alle levende organismen met elkaar verbonden zijn. Ze studeerde biologie, ecologie en plantkunde begon zich later te verdiepen in de principes en ontwerpmethoden van permacultuur.
Aurel studeerde af als voedselingenieur en groeide op in een traditionele Roemeense landbouwersfamilie. Hij was betrokken bij meerdere vergelijkbare projecten en heeft een grote interesse voor innovatieve en creatieve oplossingen voor situaties die een lage energie-input vragen. 

Vandaag is de destijds overgecultiveerde akker met uitgeputte bodem omgetoverd in een vruchtbare oase vol groenten, fruit en kruiden. De missie en bestemming zijn eigen aan het permacultuur-principe: mensen inspireren om één met de natuur tot volledige circulariteit en zelfvoorziening te komen.

De meest lokale, artisanale en duurzame producten

In een poging een nuttige bestemming te geven aan de oogst en tevens zelfvoorzienend te zijn, werd gestart met de artisanale productie van kruidenthee, kruidensiroop, fruitleer en natuurlijke zeep. Deze producten werden op zoveel enthousiasme onthaald, dat besloten werd de productie verder te zetten en te verbeteren.

Tot de komst van Boerkoos werden deze producten enkel verkocht op de hoeve en op sporadische streekproductenmarktjes.  
Toen Boerkoos het project bezocht en de producten mocht proeven, werd geen nanoseconde getwijfeld: dit moet in onze winkel vanaf dag 1.
Boerkoos is dan ook bijzonder trots u vandaag zowat het gehele assortiment van Garden of Joy te kunnen aanbieden: confituren, chutney’s, siropen, fruitleer, thee en kruidendranken, het absoluut te ontdekken ‘spiced apple punch’ en het verrukkelijke ‘dulce de membrillo’ (kweepeerpasta, heerlijk bij onze kazen).

Enkel om financiële en administratieve redenen hebben de G.o.Y.-producten vandaag nog geen bio-certificaat, want in wezen behoren ze tot de meest duurzame en biologische van onze regio. Als je bv een zakje Herbal Delight-kruidenthee koopt, dan komen al deze 21 kruidenvariëteiten uit de permacultuur-tuin, handgeplukt en gedroogd in het zakje. Een soortgelijk zakje uit de supermarkt zou duizenden voedselkilometers laten optekenen. Dit zakje bevat 18 voedselkilometers.

Vrijwilliger Christine licht ons de werking van permacultuur toe:

Eenvoudig uitgelegd is het zo dat elke plant zo optimaal mogelijk groeit en bloeit als deze in de nabijheid staat van andere planten. Deze planten versterken en beschermen elkaar, zoals bijvoorbeeld tegen allerlei ongedierte. Door de aarde op een juiste manier te verzorgen, moet je zelf minder vaak de natuur bewerken en regelt de natuur alles zelf. Dat proces proberen we te versterken. Het is natuurlijk een continu leerproces.
We leren ook iedere dag wat bij. Zo leer ik welke groenten ik naast de andere groenten moet plaatsen. We maken vaak op één bed een mengeling van verschillende groenten. Zo worden look, prei en bieten samen geplaatst.  Deze groenten staan eigenlijk door elkaar en dus niet soort per soort op een rijtje. Diversiteit is belangrijk bij permacultuur. Als de juiste planten naast elkaar staan bevorderen ze elkaars groei en beschermen ze elkaar. Door de specifieke plantenmix en combinaties van geuren, wortelgroei, … raakt potentieel ongedierte in de war en druipt het af.
We laten de aarde ook rusten en spitten niet. Zo blijven de organismen die het wel goed voor hebben met de plant altijd in de buurt.
Ook heb ik hier veel kennis opgedaan over kruiden. Als we veel leren over de therapeutische werking van kruiden, dan weten we welke kruiden goed zijn voor bepaalde gezondheidskwaaltjes. Dat vind ik heel interessant en leuk.”

 Contactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Garden of Joy in de webshop te bekijken


Garden of Joy

Garden of Joy

< Terug naar het overzicht van onze producenten