De Volle MaanSint-Lievens-Houtem – Afstand tot de winkel: 26 km

18 geitjes en een oude koeienstal

Achttien geitjes, een oude koeienstal en een keuken. Zo zijn Bart en Kathelijne in 1994 gestart.
Kathelijne is van boerenkomaf en droomde ervan kaas te maken. Bart droomde er dan weer van boer te worden. In de oude koeienstal huppelden 18 geitjes, in het keukentje werden de kaasjes gemaakt. De kaasjes werden aan de man gebracht op de markten van Oudenaarde en Ronse.

2 jaar later kwamen er enkele markten bij en werd een klein boerderijtje aangekocht. Bart en Kathelijne startten ook met thuisverkoop. Met een tafel en een frigootje. Zo ging dat toen. De korte keten in zijn essentie.
En oh ja, hoeveel keer werd het jonge koppeltje niet voor gek verklaard?

600 geitjes en een gezellige bio-boerderij

Vandaag huppelen er 600 geiten in en rond de gezellige boerderij en maakt een fiks team mee de ambachtelijke, rauwmelkse, biologische geitenkaas en geitenkaasbereidingen.
Het winkeltje is vandaag een parel van een winkel.

Biologisch sinds 2002 trouwens. Van bij het begin voelden Bart en Kathelijne de enorme drang om het boeren te combineren met zorg dragen voor de omgeving. Bio was dan ook de volgende logische stap.
En of pioniers? Het duurde nog bijna een heel decennium vooraleer er meer bio-boeren in onze regio opstartten.

Zuiver, uniek en ambachtelijk

In al die jaren is nog niets gewijzigd aan het productieproces. Het is allemaal een pak professioneler, dat wel, maar er wordt nog steeds uitsluitend met rauwe melk gewerkt die tweemaal per dag bij de geitjes wordt opgehaald.
Ze kiezen ook bewust voor de rauwe variant, zodat alle bestanddelen van de melk mooi behouden blijven en je meer van de eiwitten, vitaminen en goede bacteriëen van melk kan genieten.

Het productieproces gebeurt ook nog steeds zo ambachtelijk mogelijk. Elk kaasje is uniek en wordt met de hand uitgeschept, gedraaid, gekruid en ingepakt. Kathelijne is nog elke dag van ’s morgens tot ’s avonds in haar keuken aan te treffen.

De producten worden zo zuiver mogelijk gehouden en de smaak wordt op een natuurlijke manier bevorderd. De geitjes worden bijvoorbeeld verwend met kwalitatief voer en grazen op de omliggende weilanden, die gevuld zijn met klaver en paardenbloemen. Daarnaast wordt de melk tijdens het melken zelf al verwerkt, waardoor elke bol kaas uiterst vers is.

Een stapje verder

Voor Bart, Kathelijne en hun medewerkers stopt het niet bij louter het produceren van bio-producten. Ze gaan graag een stapje verder om hun steentje bij te dragen aan de natuur.
Zo transformeerden ze een oude poel tot een rijk gevulde plas vol kikkervisjes, libellen en eenden, en plantten ze rond de weilanden knotwilgen en heggen om hun percelen en dieren te beschermen.

Bovendien probeert De Volle Maan zijn input-outputbalans tot nul te herleiden door bijvoorbeeld afvalwater op te vangen en te gebruiken als irrigatie in de zomer. Warm water wordt voorzien door hun zonnecollectoren.Contactgegevens
boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van De Volle Maan in de webshop te bekijken


De Volle Maan

De Volle Maan

< Terug naar het overzicht van onze producenten