Aqua 4C - OmegabaarsHet begon allemaal met een goudvis: Stijn Van Hoestenberghe is zes jaar en krijgt een aquarium met goudvissen cadeau van zijn moeder. Het is de start van een levenslange passie voor vissen.
Als duiker maakt Stijn kennis met de schoonheid van het leven onderzee. Maar hij ziet ook met eigen ogen de verwoestende impact van overbevissing op fragiele ecosystemen.

Bioloog Stijn vraagt zich af: is viskweek een oplossing voor overbevissing? Met deze vraag in het achterhoofd gaat hij werken op een zeebaarskwekerij in Spanje. Later belandt hij in de Seychellen op een gambakwekerij.
Al doende leert hij dat de viskweek niet is wat het moet zijn. De negatieve impact van viskweek op het milieu is te groot. Wilde vis wordt massaal gevangen om kweekvis mee te voeden. En die kweekvis groeit op in kooien in rivieren of zeeën waardoor die vervuild geraken.

Stijn droomt opnieuw van een oplossing. Kan je een vegetarische vis kweken? Kan je dit volledig op land doen? Stijn gaat op wetenschappelijk onderzoek aan de KU Leuven.

De Omegabaars: de vis van morgen.
Met de Omegabaars wordt alles anders. Zijn innovatieve kweekmethode zal de manier waarop we vis kweken voorgoed veranderen. Omegabaars is de meest duurzame vis ter wereld
De Omegabaars leeft van een 100% plantaardig dieet. Geen vismeel of visolie voor de Omegabaars. De vis van morgen is een vegetariër. Bovendien wordt de vis lokaal gekweekt in de viskwekerij in Kruishoutem. De Omegabaars is lekker en gezond van bij ons.

En de duurzame viskwekerij van de Omegabaars verspilt geen water dankzij een revolutionair circulair systeem, waarbij een viskwekerij en een tomatenkwekerij zijn op elkaar aangesloten in een volledig gesloten circulair systeem. 

Hoe werkt dat?
1. De tomatenserres vangen het regenwater op.
Het regenwater wordt gebruikt om de bassins van de Omegabaars mee te vullen.

2. De tomatenserres produceren warmte.
De hitte wordt aangewend om het water in de aquariums van de Omegabaars te verwarmen.

3. Het visvoer is 100% plantaardig.
Het bestaat vooral uit lokaal geteelde granen en zaden. De unieke voeding van de Omegabaars werd ontwikkeld aan de KU Leuven.

4. De vissen produceren afvalwater.
Het afvalwater van de Omegabaars wordt gezuiverd in rietvelden.

5. De vissen produceren natuurlijk ook mest.
De mest van de Omegabaars is zeer geschikt als bemesting van akkers of als energiebron voor biogasinstallaties. Het nutriëntrijke overtollige water gebruiken we om tomatenplanten te bemesten. Nee, de tomaten smaken gelukkig niet naar vis. Maar de vis is wel heel lekker met tomaten!

Benieuwd naar meer? Bekijk of beluister het boeiende verhaal van Stijn in het interview van 'Zwijgen is geen optie'.

 

Locatie: Kruisem

Afstand tot aan de winkel: 20,4 kmContactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Aqua 4C - Omegabaars in de webshop te bekijken


Aqua 4C - Omegabaars

Aqua 4C - Omegabaars

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten