Ourobouros bio-dynamische groentenOurobouros is een kleinschalig biodynamisch tuinbouwbedrijf in Dikkele, opgericht in 2004 door Karel Houdmont en later zijn vrouw Sofie.
Het werd al snel duidelijk dat Ourobouros meer is dan enkel een tuinbouwbedrijf dat teelt en handelt in groenten, pit- en kleinfruit.
‘Samen, met de plant, de levensprocessen een plaats geven’, dat is de missie van Ourobouros.

Landbouw gaat voor hen namelijk hand in hand met zorg. Zorg voor de plant, zorg voor de mens, zorg voor het dier en zorg voor de tijd.
Om dichter te komen bij hun missie, werd in 2015 de stap gezet naar een coöperatie. Het coöperatieve gedachtegoed is gebaseerd op gedeeld eigenaarschap, wat helemaal in de lijn ligt met hoe ze werken. Een medewerker krijgt verantwoordelijkheid, maar deelt die ook. Je onderneemt samen, en je deelt de meerwaarde ook.
Vanaf april 2021 wordt deze coöperatieve visie opengesteld voor klanten/sympathisanten via het kopen van aandelen, zodat er ook met hen een wederkerigheid kan ontstaan.

Ourobouros maakt ook deel van uit van De Vroente. Deze coöperatieve ontstond vanuit bioboerderijen De Zonnekouter, De Kollebloem en Ourobouros, bezield door het verlangen om hun louter economische samenwerking sociaal te gaan verdiepen.

Binnen dit verband maken boerderij bezoeken en gedeelde weekends ruimte voor het uitwisselen omtrent werking en visie, noden en dromen, economische en teelttechnische uitdagingen, en dit met plezier, een lach en een luisterend oor. Er wordt voor elkaar en mét elkaar geteeld, zonder daarbij de eigenheid van iedere boerderij uit het oog te verliezen. Tot op vandaag is dit verband gevat in de samenwerkingsstructuur van een coöperatieve.

Wat betekent dit concreet? 

- Jaarlijks wordt er samen een teeltplan opgesteld, rekening houdend met de eigenheid en kwaliteiten van iedere boer en boerderij. Dit levert een bijzonder divers aanbod op dat terecht komt in jouw gekende winkelrekken en groentepakketten.

- De boeren stellen samen eerlijke prijs- en verkoopsafspraken op.

- De Vroentewinkel in de Lousbergmarkt in de Gentse binnenstad. Het transport van al dat lekkers wordt gebundeld, dit spaart per jaar heel wat voedselkilometers uit. De winkel vormt een verbindende schakel tussen de boer te velde en de klant in de stad. Aandacht voor het contact met klanten en een eerlijke, transparante communicatie over de herkomst van de gewassen blijft voor hen ook een belangrijke pijler.


Locatie: Zwalm

Afstand tot de winkel: 17,6 km

 

Foto © Sijs OvaereContactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Ourobouros bio-dynamische groenten in de webshop te bekijken


Ourobouros bio-dynamische groenten

Ourobouros bio-dynamische groenten

< Terug naar het overzicht van onze producenten