De Goede ZaakAfstand tot de winkel: 15 km

In Sint-Maria-Latem (Zwalm), in een charmant wit huis met hemelsblauwe raamkozijnen, huist De Goede Zaak. Een spandoek aan het tuinhek vertelt waarover het gaat: bewuste catering en ambachtelijke seitan. Sylvie en Pieter zetten zich met veel liefde in voor de goede zaak.

Van Gent naar Zwalm
‘We waren aanvankelijk niet van plan om uit Gent te vertrekken, en in het begin deed het ook wel een beetje pijn,’ geeft Sylvie toe. ‘Maar het huis en de keuken in de Brugse Poort werden echt te klein.’ Hoge vastgoedprijzen in de stad, een flinke dosis toeval en een alerte vriendin brachten De Goede Zaak naar Zwalm. ‘We kregen telefoon van een vriendin die vertelde dat het huis van haar tante te koop kwam. Zij hield enorm van koken. Toen we het huis en de prachtige tuin met boomgaard en moestuin zagen, waren we verkocht.’
Een fikse verbouwing later staan Pieter en Sylvie nu seitan te maken op de plek waar tante Gerarda altijd met veel plezier gekookt had. ‘Ons atelier is hier ongeveer half zo groot als ons huis in de Brugse Poort,’ glundert Pieter.

Van keukenexperiment naar maatwerk
Wat ooit begon met experimenten in de keuken, werd in 2015 officieel De Goede Zaak. Eerst in bijberoep, later steeds meer voltijds. Op hun website lees je: ‘We serveren lekkers volgens het ritme van de natuur.’
Biologische seizoensgroenten vormen naast ambachtelijke seitan de kern van hun maaltijden. De ingrediënten halen ze zo veel mogelijk bij lokale leveranciers, en ook hun afzetmarkt bevindt zich dicht in de buurt. ‘We hebben een aantal vaste verdeelpunten, waaronder Boerkoos. 
"De afgelegde kilometers worden zo veel mogelijk beperkt. Het enige waar we nog mee zitten op vlak van duurzaamheid, is onze plastic verpakking. Momenteel is dat voor bewaring de beste oplossing. We zijn aan het experimenteren met seitan in glazen potten, maar het opzetten van een leeggoedsysteem is erg complex voor een kleine zaak als de onze".

De Goede Zaak is geen restaurant, maar voorziet de catering op feesten, workshops, teambuildingactiviteiten en voor lokale winkels. ‘We bekijken altijd samen met de klant over wat voor evenement het gaat, welk publiek ze verwachten, de locatie, het seizoen, … Op basis daarvan stellen we dan het menu samen. We werken echt op maat. Dat houdt het voor ons interessant– we hebben bijvoorbeeld geen standaard-communiefeest-formule – maar ook wel spannend.’

Puur natuur
De seitan van De Goede Zaak vormt het hart van de keuken, samen met de heerlijke veggie boterhamspreads en salades. "De natuurlijke ingrediënten waarmee we onze seitan bereiden, maken van ons product een gezonde en hartige vleesvervanger boordevol eiwitten. Met seitan kan je alle kanten op: verwerkt in een stoofpotje, gefrituurd in reepjes, in plakjes gebakken, gemalen tot gehakt of gewoon in de oven…"
Onze seitan bevat geen bewaarmiddelen, eet hem dus bij voorkeur zo vers mogelijk. Gekoeld blijft hij twee weken goed. Diepvriezen kan ook, daar blijft hij gegarandeerd drie maanden lekker. In de diepvries neemt de seitan de shoyusaus meer op waardoor hij een iets zoutere smaak kan hebben."
"Sinds kort zijn onze producten ook bio-gecertificeerd, iets waar we zeer trots op zijn", geven Pieter en Sylvie nog mee.

Volwaardig veggie
‘Het verbaasde me dat er hier in de streek zo veel kleinschalige leveranciers te vinden zijn,’ vervolgt Sylvie. ‘We vinden het vooral een uitdaging om de restaurants in de buurt te overtuigen van onze producten. In Gent is dat niet moeilijk, daar is vegetarisch eten mainstream en het aanbod is er groot genoeg. Maar als we hier onze seitan op de kaart krijgen bij enkele restaurants, is dat een veel grotere overwinning. Dan kan je er als vegetariër eens iets anders eten dan een salade.’ Toch profileert De Goede Zaak zich niet puur als vegetarische cateraar. ‘Dat zou sommige mensen afschrikken. We laten liever het eten voor zich spreken. Soms serveren we lokaal biovlees. Dan volstaat het meestal om midden in een vegetarisch buffet één schotel gehaktballen in tomatensaus te zetten. Veel mensen merken dan niet eens dat ze grotendeels vegetarisch gegeten hebben.’

Tekst: Pieter Van den Brande, voor Milieufront Omer Wattez (bewerking: Boerkoos) Contactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van De Goede Zaak in de webshop te bekijken


De Goede Zaak

De Goede Zaak

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten