Boerderij De LekkerbekBoerderij De Lekkerbek Zwalm - Afstand tot de Boerkooswinkel: 15 km

Het verhaal van Wim en Katrien van Boerderij De Lekkerbek

 

Runderen en kalveren

Sedert 2001 kweken Wim en Katrien Huyghe in de mooie zwalmvallei runderen en kalveren. Dit op kleinschalige manier, met grote zorg voor het dierenwelzijn en de kwaliteit van het eindproduct.
Zij kweken dieren van het ras Belgisch wit-blauw.  Dit ras is gekend om smakelijk en mager vlees. De superieure kwaliteit wordt gewaarborgd door het louter versnijden van vrouwelijke dieren, die verfijnder vlees leveren dan stieren.
Bovendien worden ze gevoederd met hoogwaardige grondstoffen, zonder antibiotica en genetisch gemanipuleerde organismen en op basis van puur plantaardige voeding. 
Zij worden afgemest in goed ingestrooide stallingen en grazen veel meer op de wei dan in de massaproductie waar de dieren “gevangen” zitten tussen de betonnen pijlers van hun stal.
Wim gebruikt zo min mogelijk kunstmest en gelooft in het principe van de gesloten voedselkringloop die hij zo maximaal mogelijk toepast. 
Voor gehaktbereidingen worden ook geen fosfaten of andere toevoegingen gebruikt.  De enige toevoegingen bij de bereiding van gehaktvlees  zijn varkensbuik, varkensschouder, peper, zout, muskaatnoot en eieren.

Weidekippen en weideparelhoenen, het meest (h)eerlijke gevogeltevlees!

Toen Wim de regeneratieve kippenkweek leerde kennen, besloot hij dat ook in Zwalm toe te passen, als lokaal en duurzaam alternatief voor de misselijkmakende beelden uit de industriële kippenhouderij.

Wims werkwijze is even origineel als geniaal: een mobiele kippenstal met een 300-tal kippen (of parelhoenen). Deze stal biedt ruim plaats en beschermt hen tegen vossen en marters. Overdag mogen ze naar hartenlust gaan grazen en scharrelen, op de wei tussen de koeien. Doordat de stal regelmatig verplaatst wordt, krijgen de kippen steeds nieuw gras waardoor er geen overbemesting ontstaat en geen afbraak is van veld en natuur. Waar de kippen hebben overnacht, ontstaat door hun mest een grasspurt waar de koeien dan weer van profiteren. De kippen kunnen zich natuurlijk gedragen waardoor ze gezond en vitaal zijn, hun verenkleed behouden en geen kannibalisme vertonen. Het vlees wordt nog smaakvoller doordat de dieren veel bewegen, beter ontwikkelde spieren hebben en gras, kruiden, wormen en insecten eten. Naast de weidegang voorzien Wim en Katrien een kwaliteitsvolle kippenmengeling aangevuld met maisvlokken, lupinen, luzerne en melkproducten.

Boerderij De Lekkerbek kiest resoluut voor specifieke, traag groeiende rassen die geselecteerd zijn op rusticiteit, minder ziektegevoelig zijn, en bovenal mals en sappig vlees hebben (bruine sasso’s en diverse kleuren Franse naakthalzen). Na 5 weken opfok in een kuikenverblijf, vertoeven zij 5 à 6 weken in de mobiele stal. Zij zijn dus pas slachtrijp op 10 à 11 weken, wat het dubbele is van een standaard braadkip.

Wim en Katrien volgen de huisvestings-en leeftijdsnormen van de biologische landbouw. Wanneer de dieren naar het slachthuis vertrekken, wordt veel belang gehecht aan dierenwelzijn. Om de stress te beperken vangen zij de kippen ’s avonds. Ze steken ze in bakken en vervoeren ze tegen dageraad naar een klein slachthuis waar ze nog kleinschalig; dus met respect en zorgzaamheid worden geslacht.

Wim en Katrien en Boerkoos bieden u omtrent deze kippen volledige transparantie. U kan, als u dat wil zelf uw weidekipjes (parelhoentjes) gaan bekijken aan de Wafelstraat in Zwalm. 

De weidekippen en parelhoenen worden vooralsnog in zijn geheel aangeboden. In de winkel zal een beperkt gamma vers en diepvries zijn. Dus als u van dit onwaarschijnlijk lekkere vlees wil genieten, vragen wij u vooraf te bestellen. U kan dat doen via info@boerkoos.be of 055 38 68 28 met vermelding van naam, contactgegevens en of u een lichte (tussen 1,3-1,5 kg), dan wel een zware kip (>1,5 kg) verkiest. In de mate van het mogelijke zal de boer hiermee rekening houden. De parelhoenen hebben een gemiddeld gewicht van 1,25 kg.

De weidekip zal maandelijks aangeboden worden via voorafbestelling en met Kerst de parelhoenen. 
Communicatie omtrent besteldata en afhaaldata kan u raadplegen via onze Facebookpagina en via onze maandelijkse nieuwsbrief.Contactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be


Blogposts over Boerderij De Lekkerbek


Klik hier om alle producten van Boerderij De Lekkerbek in de webshop te bekijken


Boerderij De Lekkerbek

Boerderij De Lekkerbek

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten