Brasserie DupontBrouwerij Dupont is een oude boerderij die gebouwd werd in 1759. In 1844 werd ze omgevormd tot boerderij-brouwerij Rimaux-Derrider, gespecialiseerd in de productie van Bière de Miel en Saison-bier. Deze naam vindt zijn oorsprong in het feit dat boerderij-brouwerijen dit soort bier in de winter brouwden om het in de zomer te consumeren.

In 1920 overwoog Louis Dupont, landbouwkundige, een boerderij aan te kopen in Canada. Om hem ervan te overtuigen dit niet te doen, kocht zijn vader Alfred Dupont deze boerderij-brouwerij voor hem. Louis Dupont gebruikte op dat ogenblik het basisrecept van het Saison-bier, nu bekend als Saison Dupont. In 1942 verliet Sylva Rosier Aalst om in Tourpes te gaan wonen waar hij bij zijn oom begon te werken. In 1945 gaf Louis Dupont Brouwerij Dupont door aan zijn neef Sylva Rosier, brouwkundig en adviserend ingenieur in België en het buitenland.

Na de Tweede Wereldoorlog waren pilsbieren erg populair. Heel wat kleine Belgische brouwerijen verdwenen, omdat ze niet aan konden voldoen aan de vraag. Dankzij de dynamiek en het technische vakmanschap van Sylva Rosier slaagde Brouwerij Dupont erin Redor-pils te brouwen waardoor ze kon overleven.

Twee van zijn drie kinderen - Claude, Marc en Ghislaine - kwamen in de brouwerij werken. Zijn dochter Claude (met wie hij het laboratorium 'Rola' opzette) nam de analyse van de brouwerij en de mouterij in Tourpes op zich . Zij deed dit echter ook voor heel wat buitenlandse firma's. Zijn zoon Marc werkte samen met zijn vader en ontwikkelde verschillende projecten. In 1990 werd Marc Rosier erkend als Belgisch pionier op het vlak van biologische* bieren met de Moinette Biologique* en de Saison Biologique*. In de loop van de jaren 90 en aan het begin van de jaren 2000 werd het gamma uitgebreid met het Bière de Miel Biologique*, de Biolégère* en de Blanche du Hainaut Biologique*.

Vandaag zijn de kinderen en kleinkinderen van Sylva Rosier eigenaar van Brouwerij Dupont. In 1990 vervoegde Olivier Dedeycker, kleinzoon van Sylva Rosier en zoon van Ghislain, het familiebedrijf als ingenieur-brouwer. In 2002 volgde hij zijn oom Marc Rosier op aan het hoofd van de familiebrouwerij. Hij vertegenwoordigt de 4de generatie van deze brouwerfamilie.

De verkoop kende heel lang een sterk lokaal karakter en tot in 1986 bedroeg de productie ongeveer 4.000 hl. 1986 was het jaar van het bier in België en daardoor konden heel wat consumenten kennismaken met de producten.In 1992 begonnen we onze bieren regelmatig uit te voeren.Sinds 2003 is de productie aanzienlijk toegenomen en in 2019 werd de kaap van de 30.000 hl overschreden.

De filosofie van deze familiebrouwerij bestaat erin hun tools optimaal te benutten met behoud van de traditionele productieprocessen die verbonden zijn aan de geschiedenis van hun brouwerij.

 

Locatie: Tourpes

Afstand tot de winkel: 29,5 km

 

* Controle BE-BIO-01

Foto Olivier Dedeycker ©  Sudinfo LameuseContactgegevens
Boerkoos BV
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Brasserie Dupont in de webshop te bekijken


Brasserie Dupont


< Terug naar het overzicht van onze producenten