ReBEL chipsBelgië, patattenland?
Zeker! De wereld is gek op onze aardappelen. In Argentinië en Peru bijvoorbeeld zijn ze er dol op… Dus, we exporteren massaal naar daar…
Gek toch? Want 500 jaar geleden waren het die Peruvianen die ons aardappelen leerden telen….

En er zijn nog zo van die gekkigheden. Onze winkels liggen immers vol aardappelen uit Bulgarije, Roemenië of Israël…. Chips-producenten halen het liefst ook in die landen de aardappelen voor een goedkoop zakje chips… Zij garanderen u “Belgische aardappelen tot de voorraad strekt”. Zo staat het te lezen. Een klein voorraadje weliswaar, voor de galerij.

En de aardappelboeren hier dan? Die zitten met volle hangars of trachten hun patatten de boot op te krijgen naar Peru.

De laatste jaren lijkt er wat te kenteren. Inmiddels zijn er 3 Belgische ‘chipsboeren’ op de markt (2 in Wallonië, 1 in Vlaanderen). Hun verhalen zijn te mooi om niet te vertellen. Daarom halen we hun producten naar Boerkoos en laten we je kennismaken met hun verhaal.

ReBEL chips

Modern sprookje voor durvers

In het Waalse Haspengouw, net onder de taalgrens, boven Luik, ligt de schier onbekende gemeente Geer. Een landbouwgemeente met amper 3400 inwoners verdeeld over 7 deelgemeenten. Te vergelijken dus met de helft van Zwalm of een beetje groter dan Horebeke.
Zoals de voorbije jaren wel vaker met succes is gebeurd (La Laiterie des Ardennes, Agricovert, Paysans Artisans, en nog honderden meer…) , houden Waalse boeren van samenwerken. 20 aardappeltelers uit Geer en omgeving sloegen daarom de handen in elkaar en stichtten de coöperatie ‘Société Terroir de Geer’ (https://terroirdegeer.be/). 6 Onder hen werkten het ‘project chips’ uit, dat vandaag bij Boerkoos te vinden is onder de naam ReBEL chips. Een modern sprookje, zijn naam niet gestolen. Want wel meer Waalse coöperaties zijn, eerder dan rebels, vooral gedurfd. Om zo tegen de stroom op te varen moet je als boer ook wel wat ballen (als patatten zo groot) aan je lijf hebben hangen. 

Deze ambachtelijke aardappelchips vinden hun oorsprong in de aardappelen uit de Geerse grond. De coöperanten krijgen er een eerlijke prijs voor, wat ook wel gedienstig is na zo’n forse investering.
100% Belgisch, lokaal, quasi geen voedselkilometers en bovendien ook de eerste Belgische bio-chips van volledig lokale oorsprong.

Maar wat krijgt u?
Gekookt in een ketel met 100% natuurlijke ingrediënten, krijgt u een chips die in smaak en knapperigheid verrast over heel de lijn.
Perfecte chips in vier smaken, allemaal even lekker. De gerookte paprika biedt meer verfijning dan de klassieke zakjes. Thijm en rozemarijn krikken elk apero naar een hoger niveau. De zwarte peper-chips is gul zalvend en pittig tegelijk. De chips met zeezout bieden meer dan de alledaagsheid van zoute aardappelschijfjes.

“Voor fijnproevers die zien en proeven dat het ook anders kan” luidt de leuze van ReBEL. Een zinnetje waar Boerkoos zich helemaal kan bij aansluiten.

 

 

 Contactgegevens
Boerkoos BV
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van ReBEL chips in de webshop te bekijken


ReBEL chips

ReBEL chips

< Terug naar het overzicht van onze producenten