Ferme Louis LegrandAl 8 generaties wordt er geboerd bij de familie Legrand in Templeuve, deelgemeente van Doornik.
De jongste telg Louis veranderde in 1998, op zoek naar een toekomst voor de historische hoeve,  drastisch van koers. Van traditionele bieten-, aardappelen- en graanteelt werd omgeschakeld naar eendenvlees.


Alles in eigen handen
De boerderij telt een 1000-tal eenden van de rassen ‘Barbarie’ en ‘Mulard’, beiden gekend voor hun kwaliteit van vlees en lever.
Louis beheert het hele productieproces. De kuikentjes arriveren op de hoeve als ze 4 weken oud zijn, worden gevoed met eigen teelt van granen en mais en worden ook ter plekke geslacht.
Nog meer anti-stressfactoren zijn de ruime stallen waar de eenden maar met enkele 100-den tegelijk gehuisvest zijn en de wei van 20 are waar ze hun natuurlijk buitengedrag kunnen etaleren.
Tot slot worden ook alle vleeswaren en bereidingen ter plekke gefabriceerd. Want naast puur eendenvlees biedt La Ferme Louis Legrand ook heerlijke paté’s, rilettes en bereidingen in bokaal aan zoals ragout en cassoulet (allemaal te vinden in onze winkel).

Artisanale eendenlever?
Boerkoos heeft, gezien de terechte controverse rond eendenlever, gezocht naar een rustieke, traditionele eendenleverproductie, anders dan de industriële dwangvoeding.  
De ‘kweek’ van eendenlever steunt op een millennia-oude traditie. Het waren de Egyptenaren die opmerkten dat eenden en ganzen zich langs de Nijl, als voorbereiding op de vogeltrek, volpropten met voedsel om voldoende energie te hebben. Eens van de lever geproefd, besloten de Egyptenaren over te gaan tot kweek. In het Louvre wordt een beeld van een vetgemeste gans tentoongesteld van meer dan 4500 jaar oud.
Sinds de introductie van mais in het 18de eeuwse Frankrijk en de honger van het toenmalige Franse Hof naar nieuwe delicatessen zijn onze zuiderburen de wereldwijde marktleider in eenden- en ganzenleverproductie geworden. En door de grote vraag en prijsdruk evolueerde die productie op het einde van de 20ste eeuw naar industriële, machinale en dieronvriendelijke vetmesterij.

Rustieke teelt
Daarnaast is er ook de rustieke teelt, die in Frankrijk sinds 2006 tot het beschermd cultureel en gastronomisch erfgoed behoort. De rustieke teelt benadert de natuurlijke eigenschap van eenden en ganzen om extra voedsel in hun keelkrop te bewaren voor de vogeltrek. Met dat verschil natuurlijk dat de kweekeenden geen vogeltrek voor de boeg hebben en dus sneller vet worden.
Bij La Ferme Louis Legrand wordt de rustieke teelt toegepast. Dat betekent dat de ‘dwangvoeding’ pas wordt uitgevoerd op het einde van de kweek. Het proces duurt 12 dagen en gebeurt manueel.   
Op dat moment krijgt het dier i.p.v. 250 gr voedsel per dag, tweemaal 400 gr voedsel per dag, een hoeveelheid die het op natuurlijke wijze kan verwerken. Een hoeveelheid die in de keelkrop kan worden opgeslagen en nadien rustig kan verteerd worden.

Transparantie
Boerkoos wil geen pleidooi houden voor of tegen de productie van eendenlever, maar wil u een traditioneel en artisanaal product aanbieden dat 100% transparant is en een zo maximaal mogelijk dierenwelzijn nastreeft. In tegenstelling tot de ‘beschermde forten’ die de industriële vetmesterijen zijn die ganzen en eenden opsluiten in kooitjes waarin ze niet kunnen bewegen, ontvangt La Ferme Louis Legrand elke bezoeker en licht ze haar werkwijze met plezier aan iedereen toe.
 

Afstand tot de Boerkooswinkel: 35 kmContactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Ferme Louis Legrand in de webshop te bekijken


Ferme Louis Legrand

Ferme Louis Legrand

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten