Hertenhoeve De BouvrieEdelhertenfokkerij en hoeveslagerij De Bouvrie
Avelgem - Afstand tot de Boerkooswinkel: 18,5 km

Historische hoeve
De edelhertenfokkerij bevindt zich op een historische vierkantshoeve te midden van de vruchtbare velden van de Scheldevallei. Er is al een vermelding van deze historische hoeve in 1140. Ze was de draaischijf van de belangrijke ‘Heerlijkheid van Bouverie’. De huidige bakstenen structuur dateert uit de 17de eeuw. Er zijn nog restanten van oudere gebouwen in Doornikse natuursteen.
Bouvrie (bouverie, boeverie) is een oude benaming voor “boerderij”. Het oorspronkelijke latijnse woord ‘bovaria’ betekent: “plaats waar vee gehouden wordt (veehof)”.
Sinds 1898 wordt de boerderij bewoond door de familie Bossuyt. Marc en Anja zijn reeds de 4de generatie en trotse eigenaars van deze prachtige hoeve.

Hoeveslagerij eigen kweek
Hoeve De Bouvrie is een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt en wordt op een milieubewuste manier uitgebaat. Op de akkers wordt vooral met geïntegreerde bestrijdingsmethoden gewerkt, wordt aan randbeheer (vogelvoedselgewassen) gedaan en worden  erosiemaatregelen toegepast.
Marc en Anja houden zoveel mogelijk schakels van de keten in eigen handen, tot en met de verkoop in de eigen hoeveslagerij.  In die hoeveslagerij kan je, naast voor het edelhertenvlees, ook terecht voor het vlees van blonde d’aquitaine-runderen en kalveren en lammeren. Alle vleesproducten zijn van eigen kweek en worden via de korte keten aan de man gebracht.

Edelhertenvlees
Deze edelherten leven hoofdzakelijk in open lucht. Rond de hoeve behouden zij hun natuurlijke leefomstandigheden. De voeding van de dieren bestaat enkel uit gras, hooi en eigen geteelde granen en voederbieten.  Daardoor kennen zij ook geen voedselarmoede in de winter, zoals bij wilde herten wel het geval is.
Herten zijn ook sterke dieren. Ze hebben nooit medicatie nodig waardoor het vlees geen residuen bevat.
Door deze omstandigheden is het hertenvlees van De Bouvrie mals, sappig en extra smaakvol. Het is bovendien vetarm (circa 0.5%) en dus ook arm aan calorieën. Het weinige vet is rijk aan omega 3 (cholesterol verlagend) door het leven op de graasweiden.
Verder is het vlees rijk aan opbouwende eiwitten, vitaminen (B6, B12,…) en mineralen zoals ijzer en  zink.

Dit hertenvlees is dus helemaal niet vergelijkbaar met zogenaamd "wild", dat, wekenlang verpakt, uit Nieuw-Zeeland hier arriveert, of vlees van oude, bejaagde, wilde herten.

 Contactgegevens
Boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Hertenhoeve De Bouvrie in de webshop te bekijken


Hertenhoeve De Bouvrie

Hertenhoeve De Bouvrie

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten