Pomesk wilde ciderPomesk wilde cider uit onze Vlaamse Ardennen.

Eindelijk ook uit onze streek
Jeroen Ascoop, een jonge sommelier uit Herzele vroeg zich enkele jaren geleden luidop af waarom er in de Vlaamse Ardennen nog geen appelcider werd gemaakt. Een streek zo rijk aan fruit, wijnen en bieren, daar hoort nog een authentieke cider bij, dacht hij. Een volwaardig alternatief voor wijn of bier, met evenveel gastronomische mogelijkheden.
In 2020 begon Jeroen te experimenteren met fruit uit een oude boomgaard van een vriend. Verleden zomer mocht Boerkoos al zijn eerste testbrouwsels proeven en we werden wild enthousiast. Vandaag is zijn eerste cuvée op de markt, een kleinschalige productie van 400 flessen.

Het fruit en ons landschap
Het fruit voor de cider, voornamelijk appels en een beetje peren, is afkomstig van verschillende boomgaarden binnen de grenzen van de Vlaamse Ardennen. Het gaat om oude rassen die goed in onze contreien gedijen. Dit fruit is onbehandeld, wat een absolute vereiste is.
In onze streek zijn er veel onbebouwde en zelfs verlaten boomgaarden. Jammer genoeg gaat elk jaar een groot deel van het fruit verloren. Met Pomesk wil Jeroen dit aandeel verkleinen en een deel ervan een nieuwe bestemming geven. Op die manier hoopt hij bij te dragen tot het behoud van deze waardevolle landschapselementen.

Filosofie
Vanwege Jeroens liefde voor natuurlijke wijnen is het voor hem niet meer dan logisch om zo min mogelijk in te grijpen. Jeroen volgt het pad van de natuur. Pomesk wilde cider is voor 100% gemaakt van puur sap en niets anders. Spontaan vergist en zonder enige toevoeging van additieven. Het fruit wordt met hand geoogst en vervolgens samengeperst. Dan volgt een spontane gisting en rijping gedurende 9 maand. Erna een tweede gisting op fles voor een zachte en aangename bubbel.
Het product is ongefilterd. Elke fles bevat daarom een kleine hoeveelheid bezinksel die de cider een lichte troebelheid geeft.
In elke fles vindt u dus een volledig spontaan gefermenteerde en handgemaakte cider die de plaats waar hij vandaan komt weerspiegelt. Alle ciders worden in beperkte oplage geproduceerd.

Smaakprofiel
Eclipse is daardoor een droge cider met pittige citrusaroma's en subtiele geuren die doen denken aan de zurigheid en geur van een lambiek of een geuze. Fris mondgevoel, met volle appelsmaak en de zachte bitterheid van rode pompelmoes. Evenwichtig en complex. Helemaal anders dus dan de commerciële, aangezoete ciders die u in de supermarkt kan aantreffen.
Pomesk eclipse is daardoor een uitstekend en verfrissend aperitief, maar doet het evengoed als smaakbegeleider van lichte, zomerse gerechtjes.

Inspiratie en label
Eclipse ontleent zijn inspiratie aan de krachten van de Maan, die rechtstreekse invloed hebben op natuurlijke fenomenen hier op Aarde.
Het label op de fles is een astronomische tekening van de hand van Étienne Léopold Trouvelot, een Franse kunstenaar, wetenschapper en astronoom uit de 19e eeuw. Tijdens zijn leven maakte hij enkele honderden observatietekeningen. Slechts 15 van deze illustraties werden in 1882 gepubliceerd als de 'Trouvelot Astronomical Drawings'.
Deze unieke kunstwerken vallen onder het publiek domein. De fles vormt een bescheiden nieuw canvas om deze prachtige stukken terug te introduceren op een andere manier.

Jeroen en zijn cider zijn een duurzame, smaakvolle en geëngageerde meerwaarde voor onze streek. Daarom hoort hij thuis bij de "Pure smaken van hier" van Boerkoos.

 

 Contactgegevens
boerkoos
info@boerkoos.be

Klik hier om alle producten van Pomesk wilde cider in de webshop te bekijken


Pomesk wilde cider

Pomesk wilde cider

Enkele producten


< Terug naar het overzicht van onze producenten